Praktijk voor fysiotherapie, manuele therapie, osteopathie en manuele lymfedrainage.

Medical Tapen

  1. Wat is medical taping?

De sportliefhebber is er waarschijnlijk al bekend mee: de gekleurde tape die de kuiten, bovenbenen of armen van (top)sporters siert. Ook bij niet-sporters wordt dit zogenaamde medical tape steeds vaker toegepast. Waarom eigenlijk?

De grondlegger van medical taping is de Japanner Kenzo Kase. In de jaren 70 was Kase al een bekende naam in de chiropraxie en acupunctuur. Zijn uitgangspunt is onder andere dat lichaamsbeweging en daarbij spieractiviteit nodig zijn om lichamelijke problemen te voorkomen of te genezen.

De stugge tape die in die tijd voor handen was en gebruikt werd om de bewegingsvrijheid van een spier of gewricht in te perken, had dit effect niet. Kase ging daarom op zoek naar een tape die lijkt op de menselijke huid. Op die manier kun je de lichamelijke functies verbeteren en gekwetste spieren en gewrichten ondersteunen, zonder het lichaam te beperkingen in haar bewegingsmogelijkheden.

Zo werd, na jaren, medical tape op de markt gebracht. De afgelopen tien jaar heeft medical tape ook in Europa veel aan populariteit gewonnen en steeds meer fysiotherapeuten gebruiken in medical taping.”

  1. Voor wat voor klachten is medical taping geschikt?

De tape kan ook gebruikt worden voor houdingscorrectie, zwellingreductie, pijnvermindering en het verbeteren van de huidconditie bij bijvoorbeeld littekens. Medical taping is dus enorm veelzijdig.

  1. Wat voor tape wordt er gebruikt?

“Bij medical taping wordt tape gebruik die dezelfde rekbaarheid heeft als de huid, erg dun is en goed plakt. Het is daarbij ventilerend, huidvriendelijk, vochtbestendig en anti-allergisch. Aan te raden is wel om de tape op een droge, vetvrije, onbehaarde huid te gebruiken. Voor het verwijderen kun je de tape het beste even nat maken.

  1. Kun je ‘ingetapet’ alles doen?

“Afhankelijk van de gebruikte techniek en de huid kan de tape tussen de vier en tien dagen blijven zitten. In die tijd kun je er alles mee doen: sporten, douchen en zelfs zwemmen! De tape is ademend en voert vocht af, dus hij veroorzaakt ook geen weke huid onder de tape. Uiteraard is het zo, dat intensief gebruik de duur verkort.”

 

  • fysio-behandeling-2
  • fysio-behandeling-3
  • fysio-behandeling-4
  • fysio-behandeling-5
  • fysio-behandeling-6
  • fysio-behandeling-7
  • fysio-behandeling-8